Нейрографика или как да рисуваме и сбъдваме

Нейрографиката е сравнително нов арттерапевтичен метод, който от няколко години се практикува и в България. Често се определя като детското рисуване. Павел Пискарев е авторът на този метод. Той е ректор на „Института по психология на творчеството“. Идеята на този терапевтичен метод е да рисуваме и преначертаваме нови идеи, като премахваме вътрешните ограничения и страхове. Звучи сложно, но е простичко, казва Меглена Костова, художник и инструктор по нейрографика.

Можем да нарисуваме всичко. Линиите на действие, житейските обстоятелства, движението на времето, графичните решения на трудни комуникационни проблеми“, разкрива още Меглена, която провежда онлайн безплатни уроци по нейрографика. По думите ѝ

при този метод всичко се подчинява на невропластичността на мозъка.

 „…благодарение на способността на невроните за огледално възприятие, мозъкът започва да търси нови възможности, да създава нови връзки, да активира и задейства точно определени центрове, за да се постигне очакваният резултат“, споделя Меглена, като посочва в личен план положителните промени, които са настъпили в живота ѝ след като започва да се занимава с Нейрографика.

източник: споделено от сайта на Българско национално радио © 2021
Нейрографика или как да рисуваме и сбъдваме, публикувано на 15.02.21 в 17:27

[INSERT_ELEMENTOR id="55258"]