fbpx

ЦВЕТЕТО НА ЖИВОТА

Ние сме повече, отколкото мислим. Но сме го забравили.

СВЕЩЕНОТО ЦВЕТЕ НА ЖИВОТА (също наричано и Флоресценцията) е геометричен модел, който се използва в сакралната геометрия и е символичен за различни аспекти на универсалния духовен живот и съединението на всички неща във Вселената. Този модел се състои от няколко сложни и свързани  фигури, които образуват цвете или геометричен шаблон.

Свещеното цвете на живота има своя собствена символика и е част от множество духовни и метафизични контексти. За някои, то представлява хармонията и баланса във Вселената, докато за други е символ на духовното прозрение. Мнозина свързват този символ със съединението на различните аспекти на живота и космоса.

 Свещеното цвете на живота и други символи от сакралната геометрия се използват в медитация, духовни практики и изкуство, за струкутрине на водата, която пием или вътрешния ни свят, за постигане на баланс и разбирателство.

То е единственото изображение, което съдържа в себе си всички аспекти на творението, всички математически формули, всеки закон на физиката, всяка хармония в музиката и всяка биологична жизнеформа.

Цветето на Живота може да се открие във всички световни религии; в Израел то се среща в древните синагоги в Галилея и Масада. Негови изображения са откривани в Ирландия, Турция, Англия, Израел, Китай, Тибет, Гърция и Япония.

Почти навсякъде по света то носи това име – Цветето на Живота.

Цветето на живота е геометричен символ, който обикновено се състои от деветнадесет припокриващи се кръга, които са разположени равномерно един от друг. Образът, образуван от кръговете, създава образи на перфектно симетрични цветя.

Значения на символа Цветето на живота

Смисълът зад символа ” Цвете на живота ” –  смята се, че представлява цикълът на сътворението. То описва как целият живот идва от един единствен източник – представен от кръга в средата на модела.

Свещеното цвете на живота е символ с множество и тълкувания и значимости в различни духовни и философски традиции. Значението му може да варира в зависимост от контекста и интерпретацията, която се прилага към него. 

Ето някои от общите аспекти на значението на Свещеното цвете на живота:

 • Хармония и баланс: Свещеното цвете на живота често се свързва с идеята за хармония и баланс във Вселената. Фигурите в този символ могат да символизират равновесието между различни аспекти на живота и космоса.

 • Съединение: Символът може да представлява съединението или единството на всички неща. Той отразява идеята, че всички аспекти на съществуването са взаимно свързани и зависими един от друг.

 • Духовна зрелост: За някои, Свещеното цвете на живота е символ на духовното прозрение. Този символ може да помага на хората да откриват по-дълбоки истини и да разбират духовния свят по-добре.

 • Интеграция: В допълнение към духовното значение, Свещеното цвете на живота може да се използва за представяне на идеята за интеграция на различни аспекти на личността или общността.

 • Геометрична красота: В изкуството и дизайна, този символ се използва заради своята красота и хармония в геометричните форми, които го съставляват.

 • Медитация и визуализация: За много хора, Свещеното цвете на живота служи като обект на медитация и визуализация, помагайки им да се фокусират и постигат духовно равновесие.

 

Какво представлява Цветето на живота?

Цветето на живота е един от най-известните геометрични символи, който принадлежи към школата на мисълта, наречена Свещена геометрия.

Състои се от 19 припокриващи се кръга, които се пресичат един с друг, за да образуват цветя. Цветето на живота се формира на стъпки, като всяка стъпка съдържа конкретно свещено геометрично знание.

Смята се, че Цветето на живота съдържа древно, свещено знание за произхода на Вселената и нашето място в нея. Говори се, че съдържа Свещена геометрия, която може да обясни основата на космоса. Някои вярват, че то пази тайните на вселената и ключа за отключване на нейното скрито знание. Всъщност Свещената геометрия твърди, че този древен символ съдържа моделите на сътворението и че е способен да обясни фундаменталната структура на пространството и времето.
В основата на Цветето на живота е вярата, че Бог (или Източникът) е създал вселената с геометричен план. 

Гръцкият философ Платон е един от основните поддръжници на тази теория, като заявява: „Знанието, към което се стреми геометрията, е знанието за вечното.“ (Републиката, VII, 52).

Смята се, че Цветето на живота съдържа древно, свещено знание за произхода на Вселената и нашето място в нея и е част от свещена геометрия, която съдържа моделите на сътворението с които се описва фундаменталната структура на пространството и времето.

Цветето на живота съдържа и всички други свещени символи:

Vesica Piscis е мястото, където се пресичат два кръга с еднакъв диаметър, образувайки леща. Тази свещена геометрична форма е вдъхновявала и пленявала хората по целия свят. Формата наподобява бадем или рибен мехур, откъдето идва и латинското наименование „vesica piscis“, което се превежда като „рибен мехур“.

Vesica Piscis е толкова важен за света на свещената геометрия, че се казва, че съдържа интелигентния план на Вселената. Това е така, защото представлява обединението на два кръга, което в Свещената геометрия е втората стъпка в раждането на Вселената. От една единствена точка, както постулира Големият взрив, се е формирало съзнанието. Съзнанието се дублира и се ражда Vesica Piscis.

Погледнете диаграмата, където  Vesica Piscis е в синьо. Обърнете внимание, че формата, която образува, когато се дублира, образува Цветето на живота.

Така че, защо Vesica Piscis е толкова важен, когато обсъждаме Цветето на живота? – Защото от него се ражда Цветето на живота. Всъщност някои вярват, че всичко в нашата Вселена идва от тази форма, абсолютно всичко.

Всичко в нашата Вселена е двойствено и се подчинява на Закона за полярността. Vesica Piscis представлява раждането на двойствеността, без която няма живот.

Vesica Piscis има дълга история, датираща от древни времена. Използван е в различни контексти, включително изкуство, архитектура и символизъм.

В изкуството често се използва като рамка или фон за други фигури или форми. Мандалата, която заобикаля изображения на Дева Мария, е един такъв пример.
В архитектурата той е включен в дизайна на църкви и други сгради, често като символ на божественото или като представяне на единството на различните религии.
Разгледайте няколко места, където Ето някои от общите аспекти на значението на Свещеното цвете на живота: се появява в изкуството и архитектурата:

Сходна структура е Семето на живота, което се състои от 6 припокриващи се кръга с един кръг в центъра, така че общо седем кръга. Тъй като има седем кръга, семето на живота е широко признато като “моделът на генезиса”.

Седем, тъй като е ранно просто число в положителните цели числа, отдавна е почитано като страшно число с дълбоки митологични и философски последици.

Понякога се казва, че седемте кръга съответстват на:

 • Седемте чакри
 • Седемте дни на сътворението в Библията (за тези, които вярват в божественото сътворение)
 • Цветовете на дъгата
 • Ноти в диатоничната музикална гама
 • Седемте висши и низши свята на индуизма
 • Седемте дни в седмицата

Разгледайте диаграмите по-долу, за да видите как Цветето на живота се ражда от повтарящи се повторения на Семето на живота:

Леонардо да Винчи е ренесансов художник, изобретател и учен, който е смятан за един от най-блестящите умове в историята. Бил е очарован от Цветето на живота. Ако поставите наслагване върху неговите рисунки и картини, ще откриете, че те са нарисувани с Цветето на живота, използвано като основа за измервания. Витрувианският човек е един такъв пример, както и Мона Лиза.

Да Винчи бил запленен от Цветето на живота и неговите математически свойства. Сред неговите скици са открити изображения на Цветето на живота и Семето на живота.

Свещената или сакрална геометрия 

е завладяваща тема, която човек може да прекара цял живот в изучаване. 

Смята се, че тези форми и шарки символизират различни аспекти на Вселената и могат да се използват за представяне на концепции като единство, баланс и хармония.

Използването на Цветето на живота се свързва с духовни или религиозни практики, където се използва като инструмент за подпомагане на медитация, визуализация и молитва.

Някои хора вярват, че като изучават и създават свещена геометрия, могат да се свържат с по-дълбоко разбиране на вселената и собствената си духовност.

 • Цветето на живота често се състои от деветнадесет припокриващи се кръга, но се среща и в процес на развитие или с по-малко кръгове с центално формирано цвете.
 • Семето на живота се състои от седем припокриващи се кръга.
 • Яйцето на живота също се формира от седем кръга, които само се припокриват. Смята се, че това наподобява вида на мултиклетъчния ембрион в ранните му стадии.
 • Плодът на живота се състои от тринадесет кръга. Смята се, че тази форма е основна конструкция на илюстрираща Вселената
 • и е първоизточник на геометровата основа за Куба на Метатрон. Кубът на Метатрон илюстрира петте платонични твърди тела, за които се смята, че са структури, които действат като основа за целия органичен живот. Тези пет структури са звездният тетраедър, хексаедр, октаедър, додеков аедрон и икосаедър, които се намират в жизнени форми, минерали, музика, звук и език. Кубът на Метатрон също се счита за свещен символ, който може да се използва като защита от злото.

 

Вижте всички курсове с водещ Меглена Костова, Сакрална геомерия >>