fbpx

Тайните на Лабиринта, като инструмент за себепознание

Чрез лабиринт можем да получим подкрепа и яснота, отговори на въпросите ни или помощ в поставянето на целите ни по пътя. Когато вървим към центъра на лабиринта, символично наближаваме своя вътрешен, духовен център. Това е пътя към центъра на дълбоката ни истинска същност. Започваме своя път отвън и стигаме в центъра на лабиринта: отговорите се крият вътре в нас. След това се завръщаме във външния свят с отворено сърце и с по-дълбоко и чисто разбиране за себе си.

Може би правите разлика между сървеменните лабиринти, съзададени за игра (объркващи или негативни, ги наричат) и позитивните традиционни лабиринти.

Първите, така наречени объркващи, са лабиринти, които имат за цел да ни заблудят. Те могат да имат няколко входа, много задънени тунели и само един изход. Тези лабиринти са за забавление, търсейки в тях верният отговор или кой е най-краткия път към изхода.

А традиционни лабиринти имат един вход, в тях не можете да се загубите и не са случайни декоративни фигури.

Но какво всъщност е лабиринт, откъде идва и какво е неговото значение

Лабиринтът от Сакралната геометрия

Символът на лабиринта е открит в много цивилизации в Европа, Африка, Индия, Китай и предколумбийската Северна и Южна Америка. Древното му значение в тези култури се свързва с духовно и физическо изцеление, просветление и развитие. В лабиринта изследователите намират модели на духовен център и енергиен, възможност за достъп до най-дълбоките нива на съзнание или връзка врата между два свята.

Как човек намира изход от центъра му – това е процес на себеразвитие, на пътуването на душата през живота до достигане на духовното ниво, където се синхронизира със Вселената.

В центъра има определен геометричен ключ, от който може да бъде създаден лабиринтът. Когато вземем ключа за създаването на лабиринта и го обърнем отвътре навън и отвън навътре намираме цялост. Това е единственият начин да излезете от лабиринта.

Едни от най изследваните са римски мозаечен лабиринт, който дори оприличават на град,  лабиринт в в Египет, пирамидата Хавара, критски лабиринт – всички сте чували за лабиринта на минотавъра, църковен лабиринт (най-известният е лабиринта на катедралата в Шартр), келтски лабиринт – древен дизайн, който илюстрира духовното развитие на човека и има 7 кръга и всеки слой съответства на една от седемте енергийни чакри и още много други. Интересно е, че тези лабиринти са били използвани в продължение на много хиляди години напълно непроменени в структурата си.

Френският философ и художник Патрик Конти изследва не само физическите лабиринти и ги свързва със съвременната геометрията и каква е ролята, която геометрията играе в нашето тяло. Той определя лабиринтът като древен архетип, който свързва този свят с висшите измерения. С нашето тяло в 3D той смята, че можем да очертаем модел на лабиринт, геометрията на първичното единство, да открием пътя на сърцето, ако вървим осъзнато по своите пътища в 3D.

Много често когато хората влязат в лабиринт, казват че имат силни емоционални усещания. Ако сте влизали в лабиринт понякога се случва голямо лутане и търсене, и усещане за изгубен път, тогава тялoто и умът вибрират сякаш в друго измерение.

Лабиринтите дават пътища, по които можем да вървим – геометрия, основана на личното изживяване.

Какво смята, че се знае за древните лабиринти? Всички те имат такава схема, че в тях не можете да се загубите. Класифицират ги според броя входовете – проточен с два и повече от два входа и изхода. С единия вход , който е и изход; според посоката на въртенето – по часовниковата стрелка – от лявата страна е женски. Обратната посока на часовниковата стрелка от дясно, е мъжки лабиринт; според броя на завоите, които според някои са броя на трансформациите; според броя на тунелите….

Изследователите на лабиритните откриват предназначенията на лабиринтите

В древността са използвани за ИНИЦИАЦИИ, РИТУАЛИ И ОБРЕДИ, виждаме ги в декорирани градини или построени от монолитни камъни, в рисунки, дялани монети, част от архитектурата като трайна настилка, плочки или мозайки. 

 • Някога са смятали, че имат целебни свойства, въздействат на МЕНТАЛНО, ЕМОЦИОНАЛНО И ТЕЛЕСНО ниво.
 • Лабиринтът е и символ на пътя между Нашия и БОЖЕСТВЕНИЯ свят, активатор на  връзката между СЪЗНАНИЕ И ПОДСЪЗНАНИЕ.
 • Може да се ползва за хармонизиране и балансиране, за справяне с проблеми, с които се сблъсквате в живота.
 • Идеята за ползване на лабиринта е, че всеки път като преминаваш през тунелите му, откриваш някаква своя скрита сила или качество.
 • Активизира се вашата  интуиция, пробуждат вътрешните ви знания. 
 • Лабиринтът е мощен инструмент за вашето духовно развитие, вътрешна сила и енергия.
 • Той концентрира мъдростта, която носите в себе си, открива и активира скрития ви потенциал.

Лабиринтите са геометрични фигури, които имат енергийно и емоционално въздействие, ако се научим да ги разбираме и ползваме.

Как се построяват лабиринтите?

Единия вариант, е съвсем интуитивно да построите своя лабиринт, защото за него имаме вярванията , че може да ви доведе до познанието, без да имаме каквато и да е подготовка, но може и доникъде да ви доведе, тъй като нямате представа какво правите и какво да очаквате.

Втория вариант е да използвате ключ, които има логиката и е формулата на осъзнатото построяване и преминаване през лабиринта, като експериментирате, усещате, наблюдавате и анализирате. Да вложите своите цели, идеи, търсения и да намирате отговори.

Всеки лабиринт има своя ключ за построяване.

Построяването е свързано с осъзанто извървяване на пътя, поставяне на идея или търсене. 

Ключа се намира в сърцевината на лабиринта може да с е открие или научи. разберете ли го веднъж – можете да го построите навсякъде и по всяко време. 

Как да използвате лабиринтите и защо това е важно за вас

Най-интересното е, че независимо какво знание имате за лабиринта, когато преминавате през него, това е лично изживяване и ви въвежда в трансформация на ментално ниво.

Лабиринта е отлично средство за себеоткриване и осъзнатост. Отворен е за всеки. И винаги намирате пътя.

Какво може да научите в курс за Лабиритни
 1. Как да построявате лабиринти и да как да изпозлвате тряхната енергия.
 2. Защо е нужна ясна цел, когато работите с лабиринт;
 3. Как да наблюдавате какво се случва с вас, със вашите мисли, емоции и тяло;
 4. Как да използвате лабиринта  за свои утвърждения 
 5. Ще разберете какво е ключ на лабиринт и с лекота можете да го построявате
 6. Ще можете да променяте ограничаващите си вярвания
 7. Ще изучите ограничена анатомия лабиринта
 8. Ще използвате творческия процес като средство за релакс и за себепознаване.

>> Опитай своя пръв лабиринт в уъркшопа # 94 Критски Мега Лабиринт за утвърждение на целите

Задълбочи знанията си за лабиринтите и как да ги ползваш в >> Курса Лабиринтът като инструмент за себепознание <<

Курс Лабиринтът като инструмент за себепознание е част от поредицата курсове НейроСакрална геометрия с водещ Меглена Костова.

Свещената геометрия е „Използването на шепа съотношения за създаване на форми, които помагат на търсещия да резонира правилно, за да постигне желаната духовна цел“.
Сиг Лонегрен

Аз съм Мега Костова 

Художник, дипломиран инструктор, специалист и естетически коуч по Нейрографика, изследовател на творческия потенциал, създател на МегАрт Център, курса “Отключи художника в теб” и метода “Рисувай с две ръце”.

 

Преподавам и уча хората, че могат сами, с маркер в ръка, да управляват живота си.

Мисията ми е да разблокирам заключения творец във вас и да ви науча как сами да създавате новата си реалност.

В платформата ми за обучения ще намерите на 100 сертифицирани курса и авторски уъркшопи