Тайните на Лабиринта, като инструмент за себепознание

Знаете ли, че има два вида лабиринти?

 • Класически (еднопосочен) лабиринт, аз ги наричам позитивни: Това е лабиринт с един единствен път, който води от входа до центъра и обратно. Този тип лабиринт няма разклонения или задънени улици. Често се използва за медитация и релаксация, тъй като позволява на човек да следва определен маршрут без риск от загуба.
 • Многопосочен лабиринт с много объркващи пътеки (лабиринт тип “плетеница”): Този тип лабиринт има множество разклонения, пътеки и задънени улици. Целта е да се намери правилният път от входа до изхода, като се избягват грешни завои и задънени улици. Многопосочните лабиринти предлагат по-голямо предизвикателство и са предназначени за забавление и развиване на умения за решаване на проблеми.

 

лабиринти

Тези два типа лабиринти предлагат различни нива на предизвикателство и забавление, като класическите лабиринти са по-подходящи за медитативни разходки, а многопосочен лабиринти предоставят повече възможности за логически предизвикателства и забавление.

Най старите Лабиринти 

Археолози са открили лабиринт в Индия, който датира отпреди 2000 години и има модел, подобен на този, открит върху глинени плочки, открити в Пилос, Гърция, от 1200 г. пр.н.е.

Древна Гърция и Минотавърът

Един от най-известните лабиринти в историята е Критският лабиринт, свързан с митологията на древна Гърция. Според мита, лабиринтът е построен от изобретателя Дедал по заповед на крал Минос, за да задържи чудовището Минотавър. Героят Тезей успява да убие Минотавъра и да намери изхода благодарение на нишката на Ариадна.

Лабиринтите в Древен Египет

Един от най-ранните известни лабиринти е египетският Лабиринт на Амемтем, описан от гръцкия историк Херодот през 5-ти век пр.н.е. Този лабиринт е бил част от комплекса на пирамидите в Хауара и е бил предназначен за ритуални цели и като гробница.

Римската Империя

Римляните също са били впечатлени от идеята за лабиринтите и често са ги включвали в мозаичните си настилки и градини. Лабиринтите са били символ на интелектуалното пътешествие и духовната трансформация.

Средновековие и Ренесанс

През Средновековието, лабиринтите са били интегрирани в архитектурата на катедралите, най-известният от които е лабиринтът в катедралата в Шартр, Франция. Тези лабиринти са символизирали духовното пътуване и покаяние. Поклонниците ги изминавали на колене или боси като акт на вяра.

Съвременни Лабиринти

Днес лабиринтите са популярни в паркове, градини и терапевтични центрове по целия свят. Те се използват като средство за медитация, терапия и развлечение. Съвременните лабиринти често се основават на древни дизайни, но могат да включват и новаторски елементи, които отразяват съвременни философии и практики.

монети с критски лабиринт
Как се построяват лабиринтите?

Изследователите на лабиритните откриват предназначенията на лабиринтите

В древността са използвани за ИНИЦИАЦИИ, РИТУАЛИ И ОБРЕДИ, виждаме ги в декорирани градини или построени от монолитни камъни, в рисунки, дялани монети, част от архитектурата като трайна настилка, плочки или мозайки. 

 • Някога са смятали, че имат целебни свойства, въздействат на МЕНТАЛНО, ЕМОЦИОНАЛНО И ТЕЛЕСНО ниво.
 • Лабиринтът е и символ на пътя между Нашия и БОЖЕСТВЕНИЯ свят, активатор на  връзката между СЪЗНАНИЕ И ПОДСЪЗНАНИЕ.
 • Може да се ползва за хармонизиране и балансиране, за справяне с проблеми, с които се сблъсквате в живота.
 • Идеята за ползване на лабиринта е, че всеки път като преминаваш през тунелите му, откриваш някаква своя скрита сила или качество.
 • Активизира се вашата  интуиция, пробуждат вътрешните ви знания. 
 • Лабиринтът е мощен инструмент за вашето духовно развитие, вътрешна сила и енергия.
 • Той концентрира мъдростта, която носите в себе си, открива и активира скрития ви потенциал.

Лабиринтите са геометрични фигури, които имат енергийно и емоционално въздействие, ако се научим да ги разбираме и ползваме.

Всеки лабиринт има своя ключ и секрет за построяване.

Ключа се намира в сърцевината на лабиринта може да се открие или научи. Запомните ли го веднъж – можете отново да го построите навсякъде и по всяко време. 

Интересна е характеристика на класическите лабиринти

Класическите лабиринти притежават уникална структура, която прави невъзможно загубването в тях. Тяхната схема е създадена така, че винаги да води до центъра и обратно към входа. Тези лабиринти могат да бъдат класифицирани по различни критерии:

Брой входове и изходи

 • Проточен лабиринт: Има два или повече входа и изхода.
 • Лабиринт с един вход и изход: Единственият вход служи и като изход, създавайки еднопосочен път.

Посока на въртене

 • Лабиринт по часовниковата стрелка: Въртенето е по часовниковата стрелка, обикновено от лявата страна. Тези лабиринти често се свързват с женската енергия.
 • Лабиринт в обратна посока на часовниковата стрелка: Въртенето е в обратната посока на часовниковата стрелка, обикновено от дясната страна. Тези лабиринти често се свързват с мъжката енергия.

Брой завои

 • Завои и трансформации: Броят на завоите може да варира и според някои теории, броят на завоите символизира броя на трансформациите, през които преминава човек по своя път.

Тунели и проходи

 • Брой тунели: Лабиринтите могат да имат различен брой тунели и преходи, които добавят към тяхната сложност и символика.

Други критерии

 • Дизайн и символика: Дизайнът на лабиринта може да включва различни символи и мотиви, които допълнително подчертават неговото предназначение и смисъл.
 • Размер и мащаб: Лабиринтите могат да варират по размер от малки, предназначени за медитация и лична употреба, до големи, които се използват в градини и паркове за развлечение.
 • Материали: Класическите лабиринти могат да бъдат изградени от различни материали, включително камъни, растения, плочки и други.

 

Значение на лабиринтите

Лабиринтите символизират пътешествието на човешката душа, духовното развитие и трансформация. Те са използвани в различни култури и времена като средство за медитация, религиозни ритуали и като начин за намиране на вътрешен мир и баланс.

Тези структури продължават да вдъхновяват и днес, предоставяйки уникални преживявания и възможности за саморазмисъл и духовно израстване.

Как да използвате лабиринтите и защо това е важно за вас

Най-интересното е, че независимо какво знание имате за лабиринта, когато преминавате през него, това е лично изживяване и ви въвежда в трансформация на ментално ниво.

Лабиринта е отлично средство за себеоткриване и осъзнатост. Отворен е за всеки. И винаги намирате пътя.

Какво може да научите в курс за Лабиритни
 1. Как да построявате лабиринти и да как да изпозлвате тряхната енергия.
 2. Защо е нужна ясна цел, когато работите с лабиринт;
 3. Как да наблюдавате какво се случва с вас, със вашите мисли, емоции и тяло;
 4. Как да използвате лабиринта  за свои утвърждения 
 5. Ще разберете какво е ключ на лабиринт и с лекота можете да го построявате
 6. Ще можете да променяте ограничаващите си вярвания
 7. Ще изучите ограничена анатомия лабиринта
 8. Ще използвате творческия процес като средство за релакс и за себепознаване.

>> Опитай своя пръв лабиринт в уъркшопа # 94 Критски Мега Лабиринт за утвърждение на целите

Задълбочи знанията си за лабиринтите и как да ги ползваш в >> Курса Лабиринтът като инструмент за себепознание <<

Курс Лабиринтът като инструмент за себепознание е част от поредицата курсове НейроСакрална геометрия с водещ Меглена Костова.

Свещената геометрия е „Използването на шепа съотношения за създаване на форми, които помагат на търсещия да резонира правилно, за да постигне желаната духовна цел“.
Сиг Лонегрен

Меглена Костова

Аз съм Мега Костова 

Дипломиран инструктор по Нейрографика, специалист и Естетически коуч и Нейро Педагогика, художник, изследовател на творческия потенциал, създател на МегАрт Център и невероятните курсовe по Сакрална геометрия с Мега, Отключи худoжника в теб и методът Рисувай с две ръце.  

Творчеството е нашият компас към нови идеи, нови решения и нови начини на мислене. То разпалва огъня на вдъхновението, който ни подтиква да изграждаме по-добър свят – за себе си и за другите.

Моята мисия е да отключа потенциала за творчество във всеки от вас, вдъхновявайки ви да откриете своите уникални способности и да създадете своята собствена реалност.