fbpx

Неврони и Неврографика

За невроните

Без да се опитваме да бъдем научно изчерпателни и да навлизаме в изключителен детайл, ще се опитаме да обясним как работят невронните вериги в нашия мозък и защо те са станали причина и предпоставка за раждането на уникалният метод за трансформация НЕЙРОГРАФИКА. Ще засегнем основни неща като

🧠 какво е невропластичност на мозъка

🔍 какво е науката Нейрографика

🧬 невронна мрежа (нашата неографична рисунка е графичното й въплъщение)

✍️сложен мембранен възел – синапс (на това наподобяват местата където се пресичат нейграфичните линии и ние старателно окръгляме)

Знаете ли, че средният човешки мозък има около 86 милиарда неврони. Всеки неврон може да се свърже с до 10 000 други неврона, предавайки сигнали по по между си с тъка наречените синапси , и така се образува невронната ни мрежа. Синапсът е сложен мембранен възел по който информацията се прехвърля от един неврон до съседен неврон или клетка. Интересното е, че сигнал се предават средно на всеки 5-50 пъти в секундата.

Това казват учените сега в 21 век. Впечатляващо е, че древните индийци са имали медицина и знания как функционира човешкото тяло още преди 7000 години преди учените да направят това откритие. Те казват: „Това, което се намира в микрокосмоса (т.е. нашето тяло) е същото като това, което се намира в макрокосмоса – Вселената”.

Неврони има в различните центрове на мозъка. Те се делят по функции и образуват функционални невронни мрежи или вериги.

В невралната мрежа на мозъка, невроните си комуникират помежду си, посредством тези синапси.

Всъщност, невроните сформират верига за различни действия или спомени – информация, която може да бъде например твоето име, къде живееш, какъв е подписът ти, как правиш шейк, как да решиш уравнение, как да кажеш „обичам те” на руски или друго действия от ежедневието ни. В живота на един човек се обработват около квадрилион бита информация. Това е единица с 15 нули отзад! Можеш ли да си го представиш? Аз си го представям като безкрайността на вселената! Много абстрактно и трудно понятно.

Където колкото повече сигнали се изпращат между два неврона, толкова по-силна е връзката (затова помним неща които сме репетирали многократно или също защо за да научим нещо трябва да го повторим няколко пъти). За да се стимулират тези невронни връзки трябва да бъдат активирани постоянно като човек се упражнява, учи нови неща… тука влизат как да занимаваме мозъка си – рисуване музика и спорт и т.н,

Мозъкът е едва 2% от нашето тяло, но се оказва, че ние може би имаме почти безкраен капацитет да научаваме нови неща и да работим с информацията.

Защото ученето, запомнянето, повтарянето, осмислянето на дадена информация, практически е просто създаване на нова невронна верига.

Набор от химични реакции действат във всяка секунда в мозъка ни и ако погледнем под микроскоп, може да се види образуването на електрическа енергия като тази от гръмотевична буря. Мозъкът ни използва стотици литра кръв всеки ден, хранителни вещества за да поддържа тези активности. Това ни прави живи.

Разбира се, мозъка е устроен много по-сложно, и само невроните не са достатъчни за да функционира. Неврона е структурната единица на мозъка, но за да изпълнява функциите си е съпътстван от множество сложни биохимични взаимодействия.

Има безброй примери за активни личности на всякаква възраст – погледнете биографиите на едни от най-великите творци, че мозъкът не угасва. Микеланджело работи до осемдесете си години, Пикасо до деветдесетгодишна възраст, Бах, Бърнард Шоу, Стивън Хокинг, Нютон… или просто погледнете близък човек, който продължава да чете, учи, решава ребуси, смело предпериема нови начинания или твори.

Невропластичност

Невропластичността е способността на мозъка да се променя във всяка възраст. Основния закон на невропластичността гласи: „Неврони, които се възбуждат едновременно, се свързват помежду си!” 

Ако мозъкът се стимулира и използва редовно, а не “седи оставен на рафта”, то, независимо от възрастта, ще изгражда нови връзки в мрежата от неврони. Постепенно приспиваме и губим тези нервни клетки, които във времето се оказва, че не ги използваме. Когато ги караме да работят, те са необходими и така можем да ги поддържаме и запазим. Упражненията и заниманията за мозъка са изключително важни. Лесно се предаваме на инерцията и рутината, приспиваме съзнанито си.

Не бива да спираме да се опитваме да открием нови хоризонти, да се сдобием с повече знания, да опознаем дори самия себе си. Човешкият ум е като мускул – ако го тренираш – ще е в добра форма. 

Мозъкът ни пресмята около 70 000 мисли на ден. Колкото повече се използва една мисъл и нейната невронна верига, толкова повече се заздравява тя в мозъка. Затова лошите мисли не са добра идея.

Благодарение на способността на невроните за огледално възприятие – отразяване на видими или желани резултати, мозъкът започва да търси нови възможности, да създава нови връзки, да активира и задейства точно определени центрове, за да се постигне очакваният резултат.

Това е същината на метода Нейрографика.

За Нейрографиката

Нейрографиката е изкуството на положителната промяна. Чрез този уникален метод застоялите невровръзки се активират или създават нови, и енергията започва да тече през тях, променяйки начина, по който мислим и действаме. Тя позволява да се обработват негативни емоции, гняв, страх и несигурност, превръщайки ги в обич, уважение, самоосъзнаване, подобряване на отношенията, определяне на намерения и много повече. Така ни позволява да моделираме нашите визия и цели.

Мега Нейрографика

НЕВРОН

Клетка, която пренася информацията между мозъка и останалите части на тялото и e основната (структурна) единица на нервната система на човека.

+

ГРАФИКА

Рисуване с използване на графични форми (линия, квадрат, кръг,
триъгълник, правоъгълник) и техники като заобляне, свързване и обединяване.

=

Да се рисува е достъпно за всички. Нейрографиката има своя графична азбука, с прости геометрични форми – кръг, триъгълник, квадрат и линия. Всичко останало е се развива и надгражда с тези фигури. Революционното в тази азбука е нейролинията (патентована от П. Пискарев). Това е линия (наподобябаща биолиния на синаптична картина) не се повтаря на нито един участък от пътя си. Тя копира живата природа, където всичко е много уникално. Опитайте да нарисувате линия от край до край на лист, като се стараете да не повтаряте кривините и вълничките на линията, колкото и да ви се иска. Нека всеки сантиметър да има неповторима форма.

Рисувайки Нейрографика ние намираме и изобразяваме неврони връзки, като позволяваме мозъкът ни да види физическо доказателство за нашата работа, над казуса с който работим.

Чрез Нейрографика можем да претворим своя свят с маркери, лист хартия и рисуване… и доверие в случващото се.

Материалите и видео уроците по Нейрографика са защитени с патент и авторски права. Безплатните и демонстрационните видеоуъркшопи са с информационна цел и не отразяват целия обем на темата и не могат да бъдат използвани за преподаване на други хора на метода.
Бъдете внимателни, качествено обучение по Нейрографика може да бъде осигурено само от официални дипломирани инструктори. Обучението в Нейрографика има 9 сертифицирани курса, които могат са станат мощен инструмент в ежедневието ви за решаване на житейски ситуации, взаимоотношения и цели.