3-те януарски дни, които сбъдват мечти -
Водици

В древността по нашите земи, дните по Водици (5, 6, 7 януари) са били последните дни от годината. Тогава можем с пълна сила да си честитим встъпването в Новата Година.

В тези дни почитаме водата, а небето се отваря за желанията ѝ.
Това са силни, пречистващи ни дни от изминалите преживявания. Дни на магия, в които да се орисаме с благодат.

Празникът Водици е разделен на три части:

  • започва от 5-и януари вечерта – нощта на Мълчаната вода
  • 6-и януари е Мъжки водици. 
  • На 7-и януари е Женски водици.

5 януари е първият ден на Водици,

ден, в който прадедите ни са правили мълчана и наричана вода.
Нощта на 5-и срещу 6-и януари е една от най-магичните. Нощта срещу Водици (Богоявление) е нощта на Мълчаната вода. Поверията гласят, че тази нощ се сбъдват желания.

Празникът е много древен, още от преди Христа, и е свързан с вярата в очистителната, целебна и магическата сила на водата, нейната способност „да помни” и с преклонението пред живителната й сила.
За паметта на водата знаем вече всички, това е много старо българско знание.

Във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… Старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и сбъдва!

Какво се прави в нощта срещу Водици? След залез на 5 януари вечерта, налейте вода в котле. Ако няма вкъщи такова, може да използвате чаша или малка тенджерка. Избраният съд не трябва да е пластмасов.

Разказват това: “Изнесете водата навън, хванете съда с две ръце и притихнете малко с водата. Оставете я да ви усети, подишайте зимния въздух с нея, поздравете я, кажете името си на глас. Постойте още малко така, а след това се приберете. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти.

Когато се събудите сутринта на 6 януари, първо идете при водата си. Измийте си очите с нея и с много обич отпийте от вашето сбъдване. И пак. Склонете чело пред водата и й благодарете. След това я приберете. Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете.

Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството вяра, изпълваща душата ви.”

На 6 януари е денят на мъжката енергия,

Тогава млади мъже се хвърлят в реката за здраве, а мъжките бебета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже.

Хвърлянето на Кръста е много стар обичай, който символизира връщането на животворното начало на водата. Затова на този ден водата лекува!

Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

 

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се “Мръсни дни”, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. 

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Третият, последен ден от Водици – 7 януари,

е свързан с женската енергия, когато младите жени и момите се къпят в студената вода за здраве и плодородие. Вземат със съдове Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие.

Според поверията задължително се къпят също имениците и децата за здраве.

На този ден Православната църква почита свети Йоан Кръстител – кръстителят на Исус Христос. Наричан е още “Предтеча”, защото е предизвeстил идването на Месията.

По традиция, Ивановден се смята и за ден младото семейство, което е минало под венчилото през изминалата година. В тази връзка в Перушица все още се извършва ритуалът “Къпанки”. Смята се, че тези, които влязат в ледената река, ще заченат здраво поколение.

На празника в село Реселец пък изпълняват ритуала “Пренасяне през реката за здраве и берекет”, цялото село се пренася през реката, като се започва от момите. По традиция след това се играе “мокро хоро” в реката.
В българските обичаи Ивановден е ден за побратимяване и кумство.

На 7-и януари свършват коледните празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението.

Дори и да не вярваме в ритуали, магията и магичното, трябва да вярваме в себе си.

Пожелавайте с пълна сила, онова, което би ви донесло удовлетворение.
Не молете, заявявайте пред вселената, онова, което сте готови да случите и то ще се прояви в дните ви.
Мъдростта, идваща от миналото, не е случайна, трябва да познаем корените си за да се сдобием със силата на предците си.
Това ни дарява със сила в намеренията, делата и сбъдването!

Водата е една от енергиите, на които са подвластни нашите емоции, решения, взаимоотношения и, искаме или не, нейната енергия ни влияе. Как да подходим с разбиране и да овлaдеем силата й?

Нейрографиката е метод в който се учим да управляваме живота си във всичките му аспекти, как да контртолираме и променяме ситуациите и енергията.

В третия Алгоритъм Курс Нейро Цвят на метода се изучава теорията за цветовете основана на китайското учение У СИН и работим над всеки от елементите с неговите характеристики.

В буквален превод от китайски У означава „пет”(五), а „син”(行) означава „движение”… или „петте движещи сили”.

Преди около 5000 години в древен Китай се е зародила теория на Петте стихии. Тя се отнася за природните закони и основните принципи на взаимодействие между всичко съществуващо. 

Според нея всичко във Вселената се намира в постоянно движение: земята е почва за растенията, водата – храна за растенията и животните, огънят – топлина за всичко живо, дървото – храна за животните…

Tеорията на петте елемента “У син” се използва и за обясняване на взаимодействията между човека и обкръжаващия го свят, както и за функциионирането на организма му отвътре.

Всяка една от тези стихии или елементи- земя, метал, вода, огън, дърво – символизира един от аспектите на всеобщата жизнена енергия Ци. Ци (Чи) е китайкото наименование на жизнената енергия и сила. Японците я наричат Ки, а в Йога се нарича Прана. Смята се, че всичко съществуващо се ражда естествено благодарение на сливането на Ци, Небето и Земята.

ВОДА – Тихо, спокойно, тъмно, неприбързано, гладко. Счита се за основен елемент и е свързан с потока на полезна Ци (Чи) енергия и богатство.
Водата също така е съзерцание, спокойствие, (пре)разглеждане, наблюдение, размисъл.

Водни цветове – черно, тъмно синьо, светло синьо. Положителното проявление на водата е спокойствие, спокойствие, спокойствие, спокойствие. А отрицателните – летаргия, униние, страх, нервност. В човешката природа водата е поток от информация и дава мъдрост, интелигентност, интелигентност.

Взаимодействието на водата с другите елементи:

  • Водата е поддържащ елемент на дървото. Дървото може да освободи силата на водата. Твърде много вода въздейства на дървото
  • Водата може да контролира Огъня. Водата може да угаси Огъня, но Огънят може да изпари Водата.
 

Ако ви е любопитно и искате за знаете как да овладеете и използвате енергията на цветовете

Курсът Нейро Цвят ще ви даде не само полезни знания в тази насока,
но и с метода Нейрографика ще можете, прилагайки ги, да променяте живота си към по-добро, към успех, хармония и удовлетвореност.

Курса Нейро Цвят по метода Нейрографика е за всеки:

🔸 който иска да овладее енергията на цветовете в Нейрографика

🔸 който иска да се запознае с модела на универсалното описание на Вселената

🔸 който иска да изследва събитията от живота си в призмата на модела 5 елемента

🔸 иска да намери достъп за контрол на състоянието на съзнанието, емоциите, тялото

🔸 който иска да разрешава и работи над своите вътрешни и външни конфликти

🔸 който иска да създава и укрепва своето здравословно състояние, хармония и цялост

Аз съм Меглена Костова

Дипломиран инструктор, специалист, коуч по Нейрографика към Института по психология на творчеството. Художник, изследовател, създател на МегАрт Център, курсовeте "Отключи худoжника в теб", Сакрална геометрия и метода "Рисувай с две ръце".

Препоръчвам Нейрографика на всички, които са решили да изучават практики за личностни промени. Аз ще ви помогна успешно да изучите и прилагате този новаторски метод както в личния живот, така и във вашия бизнес.