fbpx

Как се рисува Нейрографика

Ако сте се срещнали с Нейрографиката, то е вашето време да опитате
и може би да продължите с тази практика 

Нейрографика е артерапия или графичен метод за трансформиране на действителността на живота ви

 Да рисуваш Нейрографика (Неврографика) е лесно, стига да спазваш последователността и някои правила. Не се изискват умения по рисуване. Необходими са ви лист хартия, маркер, цветни моливи и тема по която да рисувате. Започваме всяка рисунка с тема на нещо актуално, вълнуващо и важно за Вас в момента, в живота Ви.

 Така, всяка неврографична рисунка има цел и съдържание и насищане с лични емоции.

 Алгоритмите в Нейтографиката са девет – това са сертифицираните курсове от Института по психология на творчеството и само инструктори могат да ги преподават.

Прочетете за всеки курс-алгоритъм повече >>

Алгоритмите на Нейрографиката описват всички основни посоки и области  на живота, на които можете да влияете и можете да моделирате:

• №1 НейроПолзвател Алгоритъм за сваляне на ограничения

• №2 НейроКомпозиция

• №3 НейроЦвят

• №4 НейроСкици

• №5 НейроМандали

• №6 НейроЧовек

• №7 НейроКомуникация

• №8 НейроЦели

• №9 НейроВреме *

Алгоритъм е точната композиция за даден проблем – как и с какви фигури да се обрисува, как да се свързват на листа. 


*Всеки алгоритъм включва от четири до седем техники – вариации на алгоритъма, които да използвате според своята тема или ситуация. Повече за всеки курс прочетете тук courses.megart.bg

 Същността на метода е в нейрографската линия: това не е спонтанно рисуване, макар да прилича на такова. За да излезете от програмирания си живот се опитайте да нарисувате непрекъснати вълнообразни линии, чийто форми не се повтарят в нито един участък.

 Трудно е да направиш една линия със свободно движение на ръката, като извивките и заоблянитята да не се повтарят. Пробвайте на лист хартия и ще се убедите, че не е лесно. Изисква се осъзнато управление на маркера и силна концентрация. Не става с отпускане на ума и ръката. А става със синхронизиране на двете.

 Колкото повече нейролинии рисувате, толкова по-лесно и естествено се получава.

 Рисуването е като влизане в медитация, увлича ви. В същото време се включват фини двигателни умения (финна моторика) на ръцете, свързани с невронните мрежи на мозъка !!! Невронните импулси създават нови връзки между лявата и дясната част на мозъка.

Първите стъпки в рисуването на Нейрографика наподобяват биолиния на синаптична картина. Синапсис е връзката между неврони, по която се изпраща информация под формата на електричски импулс и е в основата на функциите на човешкия мозък. Ние учим, помним, разсъждаваме, взимаме решения и разбираме околната среда благодарение на тях.

Рисувайки нейрографика ние намираме и изобразяваме тези неврони връзки, като позволяваме мозъкът ни да види физическо доказателство за нашата работа, над казуса с който работим.

Този процес на нейрографско рисуване е в състояние да създаде нови невронни връзки в мозъка и следователно да промени модела ви  на мислене.   Така той работи бързо и точно за Вас.

 
 Аз съм Меглена Костова и съм инструктор по Нейрографика в България и супервайзър в Института по теория на творчеството.

Тук ще ви покажа няколко стъпки от този метод. A как да рисувате Нейрографика мога да ви науча в моите курсове.

СТЪПКА 1.  Решавам темата, по която ще рисувам

Когато рисуваме Нейрографика, винаги има тема.

Темата може да е абсолютно всичко, което ви вълнува: проблем, който не можете да разрешите, дълго отлагано решение, дългоочаквана почивка, бизнес проект, които не върви в график, взаимоотношения с колега или близък, които искате да не ви дранзят или да бъдат по-добри, искате да обърнете внимнаие на здравен проблем, отлаган ремонт или мечта, която искате да се сбъдне

СТЪПКА 2. Моята тема се появява на белият лист хартия

Белият лист винаги е предизвикателство за мен!

Сега формулирам темата и трябва да я излея с ясната представа дали съм ядосана, целеустремена или притеснена. Вдишвам дълбоко, запомням всички емоции и след това със замах ги изхвърлям на листа (рязко движа маркера, може и със затворени очи, без да контролирам логически ръката си за 3-4 секунди).

Става истинска драсканица 🙂

СТЪПКА 3. Хармонизирам моята рисунка

Поглеждам листа и виждам многото пресечни точки на линиите, острите ъгли, които са се образували. Следващото действие е да ги заобля, омекотя, хармонизирам. В моята рисунка не трябва да има остри ъгли.  така изглаждам противоречията в моите мисли и конфликтите в моята тема. Някои дребни формички, които не позволяват да ги оформя, понеже са близо една до друга, може да ги запълня с черният маркер.

Вие докато правите това ще се изненадате, колко е успокояващо и отпускащо. Това е едно от типичните следствия на процеса нейрографика.

Следете състоянието си: ако някакви мисли се появят по време на рисуване, оставете ги да се появят, наблюдавайте ги. С такъв вид рисуване много неща излизат на повърхността може да различите дори физически промени, усещания, може дори да ви се прииска да промените нещо в живота си, да смените апартамента си или работата си. Когато рисувате, вие общувате с рисунката си. Има техники в нейрогафиката, които ще научите, ако имате интерес, и да разберете как можете да моделирате проблема си или да нарисувате желаното бъдеще.

След няколко рисунки, много по-лесно ще закръглявате и няма да пропускате. Ще почувствате лесно на кое място можете да направите малко закръгляне и на кое по-плътно.

Когато рисувате нейрографика ще усетите че ръката сама се отпуска, офромя и окрупнява.

Това, между другото, е първият знак, че правите всичко както трябва. След като всички остри ъгли на рисунката са заоблени, вашият инструктор по нейрографика ще ви обърне внимание на пропуските, и тогава можете да продължите.

СТЪПКА 4.1. Свързвам се със света около себе си

Ние не можем да съществуваме отделно – трябва да общуваме със света, който ни заобикаля, да се впишем в него. Светът е бялата (чистата) част на листа и пространството извън него. За това трябва да разлея моята рисунка и на заден план, за да се свържа енергията извън листа. Това го правя чрез удължаване на стърчащите линии, рогчета, бабунки или просто чрез изтегляне на нови допълнителни линии, които да се насочват и излизат извън листа. Аз знам, че има енергия и ресурси в света около мен, които могат да ми помогнат в решаването на моя казус и искам да стигна, да се свържа с тях.

СТЪПКА 4.2. Добавям цвят и енергия в рисунката

След като хармонизирах рисунката си и я свързах със света около мен, продължавам да я допълвам, въвеждам цветовете по определени правила и ги съчетавам в по-големи форми. Така се появяват в рисунката ми съвсем нови по-големи форми.

СТЪПКА 5. Вселенската енергия


Завършвам рисунката с линиите на полето. Това са нейрографски линии, които минават през целия лист. Те ви свързват със света, с енергията, която е винаги около нас.  Нашата тема не е просто в един бял лист, тя е свързана с целия свят.

Нейрографичната линия има точна характеристика: линия която в нито един участък не се повтаря и отива там, където не предполагате. Можем да я видим в силуетите на планините или континентите, крайбрежни заливи, преплитащите се вълни, линията на реките, гледани от птичи поглед… Моята задача е да отразя тези по-мащабни начертания върху листа.

Това е етапът на синхрон с Вселената, привличането на енергия за реализация.

СТЪПКА 6. Фиксирам резултатите


На тази етап мога да „фиксирам“ или добавя/оформя фигури като кръг, триъгълник и квадрат. Кръгът, като символ на целостта хармонизира, триъгълникът, напротив, носи движение и динамика, а квадратът е стабилност и надеждност. Формите могат да бъдат намерени във вашата рисунка или просто да ги добавите отгоре. След това ги комбинирам с всички линии на картината.

СТЪПКА 7. Впечатление

Отстъпете назад или затворете очи, погледнете отново вашето изображение, ако искате, да добавите още линии или заоблете, удебелете нещо – няма ограничения или правила кога е завършена, просто трябва да ви харесва.

След първата си работа повечето от нашите рисуващи казват – Не мога да повярвам, че сам съм го нарисувал. И искат да опитат отново нейрографика.

Решението на проблема ви понякога може да се освободи дори по време на рисуване, но със сигурност скоро ще видите резултати в мислите и в действителността ви.
Често чувам на следващия ден или по-късно: “Представете си, проблемът, който ме измъчва е решен!”, или “Постигнах каквото исках” или успях да кажа, каквото трябваше, преборих страха или стреса.

Споделяйте и вашите случки и опит с Нейрографиката.  Целият свят има нужда от добри новини:)) така се променяме заедно!

Това дотук е част от алгоритъм на Нейрогафиката. Може да разберете и овладеете алгоритъм за около 4-5 часа. Преминете ли сертифициран курс – вече имате умение и знание, което остава с вас за цял живот. Ползвайте го!

Има общо 9 алгоритъма, които можете да изучите и ползвате, за да направите живота си по-добър.

Освен това, за да се затвърдят знанията, е важно да се практикува методът редовно. Обучението с инструктор по Нейрографика ви помага да усвоите метода правилно и да осъществите пълният му потенциал.

Рисувате, показвате вашите работи на инструктора и той ви връща индивидуална супервизия за вашата работа. Коментира спазването правилата на метода, за да имате упсех и резултати в разрешаването на своите задачи. Инструкторът е тук за подкрепа, напътствия и да отговаря всички ваши въпроси за Нейрографиката.

Материалите и видео уроците по Нейрографика са защитени с патент и авторски права. Видеата са с информационна цел и не отразяват целия обем на темата и не могат да бъдат използвани за преподаване на други хора на метода.

За по-задълбочено изучаване, трябва да започнете обучение в базовото ниво Основен Курс Ползвател на Нейрографиката.

към курсовете МЕГА Нейрографика

Меглена Костова е сертифициран инструктор

Рисувайте заедно с мен, стъпка по стъпка, освобождавайте се, мечтайте, израстнете с Неврографиката!

Неврографиката
и как да работите с нея

Кое е наистина Важно!

инструктор

Бъдете изключително внимателни когато избирате своя инструктор. Сега има много хора, които се преструват на инструктори, които ви обещават някои нереалистични ефекти. Подробна информация и визитки за българските инструктори и специалисти можете да видитев Фейсбук групата Нейрографика в България / Болгарии или на сайта на Института по психология и творчество Павел Пискарьов – ТУК и дали инструктура наистина и е преминал цялото необходимо обучение или е някакъв шарлатанин, който просто се крие зад красивата дума „нейрографика“.

технически умения

Първият риск е чисто технически. Ако сами сте се заели, първо трябва да научите основните принципи на работа, така, че ефектите от Нейрографиката да са добри, и ясно да разберете как работи и какво да очаквате от нея. Нейрографиката не е чудо, а съпровождане на вашите лични промени и постигане на цели. И за да бъде тази подкрепа ефективна, всичко трябва да бъде направено технически правилно. Следователно, като минимум, вземете основния курс Ползвател, за да сте сигурни, че правите всичко както трябва.